Velkommen til mine hjemmesider!

Vinteren 2016 har samboer Didrik og jeg om lag 25 alaskahuskyer. Bikkjetreninga foregår hovedsakelig i granskogen på Hadelandsåsen mellom Brandbu, Lygnaseter, Hurdal og Nannestad, men vi reiser gjerne og trener andre steder også for variasjonens skyld og for å oppsøke ulike vær- og føreforhold. 

Jeg satser for fullt på langdistanse hundekjøring. Jeg kjører åpen klasse, hovedsaklig med 12-14 hunder foran sleden. Jeg lever med hundene rundt meg døgnet rundt og kunne ikke tenke meg å bytte dem bort mot noe i verden!Jeg er bosatt på Hadeland én drøy time nord for Oslo med samboer og treningspartner Didrik Lindeberg Sand. Siden 2005 har jeg i lengre perioder også bodd i Jokkmokk i svensk Lappland, der treningsforholdene er optimale for hundekjøring. Fra og med våren 2009 har oppholdene mine i Jokkmokk vært mer sporadiske, men det har årlig blitt noen uker både sommer og vinter når lengselen nordover blir for sterk. Jeg er for øvrig født i 1969 i Lund i Syd-Sverige, men oppvokst i Bærum utenfor Oslo.

Nina 07 nr 3 Foto Lars Monsen.JPG
(Isfiske i Jokkmokk mars/april 2007)

Jeg begynte med hundekjøring i Bærum Trekkhundklubb på begynnelsen av 80-tallet, da jeg deltok på balatakurs og fikk grunnleggende kunnskap om ambulansekjøring med hundespann, hunder og hundekjøring. Jeg eide ikke hund selv på den tiden, men lånte i mange år en engelsk springer spaniel, Toya, og ikke minst den korthårete vorsteheren Sappo som jeg kjørte nordisk med. For det meste snørekjørte jeg på kryss og tvers av Krokskogen, Vestmarka og de vestlige delene av Nordmarka med dem begge - Toya løs og Sappo i sele - til frustrasjon for andre skiløpere... Jeg bodde slik til at jeg kunne starte hjemmefra og trene rett ut i løypenettverket. Jeg konkurrerte forøvrig langrenn og litt skiorientering da jeg var tenåring, og ikke minst løp jeg orientering i mange år, først for Bærums Verk, deretter for Asker Skiklubb. Kart og kompass er fortsatt en av interessene mine - jeg er vel en typisk "kartfreak" og leser like gjerne kart som jeg leser aviser.

Etterhvert meldte jeg overgang til Krokskogen Trekkhundklubb og lærte blant annet å lage utstyr for hundekjøring. Sammen med en klassevenninne, Kristin Esseth, lånte jeg en gammel, stor og tung treslede, og satte sammen et broket spann av naboenes hunder. Det gikk ikke fort, men det gikk fremover, vi kom oss i hvert fall fra By i Lommedalen til Løvlia og tilbake på én dag (rundt 4 mil), og ikke minst, vi hadde mye moro underveis. 

kristinogjeg2.png
Krokskogen vinter 1982: Toya (engelsk springer spaniel) i led, Sappo (vorsteher) og Peik (kleine münsterländer) bak. Kristin sittende bak sleden Foto: Nina Skramstad

Jeg er utdannet innen nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen på begynnelsen av 90-tallet. Til sammen bodde jeg i Bergen i seks år og trivdes utmerket, selv med lite snø i byen. Jeg var aktiv med i telemarksgruppa ved UiB og var på mange turer i inn- og utland for å finne puddersnø og stå på ski. Jeg har tatt eksamener på hovedfag i nordisk, men skrev aldri ferdig hovedfagsoppgaven. I fagkretsen min har jeg i tillegg litteraturvitenskap, etnologi (folkelivsgranskning) og mellomfagstillegg i nordisk fra Universitetet på Island i Reykjavik. I tillegg har jeg gått ett år på high school i Salt Lake City i Utah i USA, et eldorado for vintersportsutøvere.

I mange år jobbet jeg som medieovervåker på radio-og tv-avdelingen i firmaet Observer i Oslo, en jobb jeg trivdes veldig godt med. Jeg har også erfaring som journalist fra sportredaksjonen i Dagbladet og har skrevet en del frilans for blader og magasiner. Våren 2010 utkom boken min "På tur med hund" (Larsforlaget), også som hovedbok i Bokklubben Villmarksliv. Jeg  jobbet dessuten med all research og oppdatering av NRK-websidene til Lars Monsen i forbindelse med ekspedisjonsåret "Nordkalotten 365" , og ikke minst, jeg har bidratt med research på mange av hans bokutgivelser fra 2003 frem til 2008.

Fra 2003 til 2006 var jeg også pressekontakt for Robert Sørlie, Kjetil Backen og Bjørnar Andersen i Team Norway i hundekjøring i forbindelse med deres deltakelse i Iditarod i Alaska i USA. I 2003 utkom Iditarod-boka "Kappløp gjennom Alaska - Robert Sørlies gullferd til Nome", som jeg skrev sammen med Lars Monsen. Boka er utsolgt fra forlaget og ikke planlagt utgitt på nytt. Send meg en mail dersom du trenger boken, kanskje jeg har én å avse.

I 2003 kom de første alaskahuskyene til kennelen. Fra før hadde jeg to alaskan malamuter, Trap Line's Avalanche Kayaq og Terri, og deltok fra 1997 aktivt i Norsk Polarhundklubb. Et par år kjørte jeg løp med grønlandshundene til Katinka Mossin. Jeg har mye å takke henne for den dag i dag - hun lærte meg det grunnleggende i sledehundkjøring. Jeg har også fått mye veiledning og kunnskap om løpskjøring av gutta i Team Norway, som jeg har trent en del sammen med gjennom årene. Vinteren 2004-2005 debuterte jeg i sledeløp i 8-spannsklassen med huskyene og dermed var jeg hektet på løpskjøring. Siden den gang har jeg trent målrettet og deltatt i de fleste langdistanseløpene i Norge.

Foto: Elin Berntsen
(Altaelva, mars 2007)

Hundekjøring er både en hobby og livsstil for meg, jeg nyter hvert minutt jeg tilbringer med hundene. Jeg kjørte tidligere for Oslomarka Trekkhundklubb, men valgte sommeren 2013 sammen med samboer Didrik å konkurrere for Hakadal Sledehundklubb i og med at vi bruker deres løypenettverk på Hadeland. Vi er likevel fortsatt medlemmer av Oslomarka.

Jeg vil benytte anledningen til å rette en stor takk til Bergans (www.bergans.no) for at dere bidrar med det jeg trenger av klær og utstyr! Jeg er stolt av å være en del av Team Bergans.

Lars Bergans 027.JPG
(Neiden, mars 2007)

PB220145.JPG
(Åsta bru, november 2008, foto: Charlotte Leschbrandt)

PB230260.JPG
(Åsta bru, november 2008, foto: Charlotte Leschbrandt)