Foto: Didrik

Statusrapport fra unghundspannet

16.10.2012

(Hadeland) Didrik har treningsansvaret for unghundspannet. Det består av åtte hunder født i 2011, én født i 2010 og syv eldre hunder som tidligere har gått på a-laget eller er reserver til a-laget 2012/13. Her har Didrik skrevet litt om spannet anno oktober 2012:

Høsttreningen er godt i gang og jeg, Didrik, har begynt å danne meg et bilde over hvordan spannet mitt er. Jeg har fått meg noen positive overraskelser av unghundene så langt, og jeg føler faktisk at jeg har et bedre spann i år enn jeg hadde på samme tid i fjor.

Når det er sagt, så har ikke hardkjøret startet ennå, så jeg vet jo ikke hvordan de vil reagere på de tunge øktene med lite hvile. Men den tiden kommer fort nok, og akkurat nå er jeg mest fornøyd med at at alle unghundene ser ut til å ha forstått hva det hele er snakk om. Vi har gode passeringer av andre spann og de begynner å få god spanndisiplin.

IMG_0678.jpg
Sporhundens Gargi (f. 2011) og Sporhundens Skare (f. 2009) i led, Umbro (f. 2011) og moren Backens Jessie (f. 2004) i point. Jessie har deltatt i Iditarod med Team Norway.

Riktignok er ikke Mirre alltid enig med meg om hvilken side av midtlina han skal gå på, og er jeg for treig med å komme meg avgårde så kan han fortsatt ta en nakkeline eller tygge på en sele men det begynner allikevel å ligne på noe.

Vi har hatt gode treningsøkter her hjemme, deltatt på treningssamling med Oslomarka Trekkhundklubb og vognløp på Sessvollmoen. Jeg skulle gjerne ha reist mer med dem, men det vi har deltatt på har gitt gode resultater. Alle åtte har fått prøvd seg i led og det fungerer utrolig bra. Den yngste av unghundene, Umbro, har vokst mye rent mentalt denne høsten og også han har gjort jobben i front når han har fått prøve seg. Om ikke alle blir gode lederhunder, så kan de i hvertfall gå foran og det er ikke dårlig. Åtte av åtte! Jeg er stolt av dem!

IMG_0686.jpg
Sporhundens Čammo (f. 2011)
 
Jeg har jo regnet med at både Gargi og Čammo skulle ha potensiale som lederhunder og de har ikke skuffet meg. Men at forfatterne våre skulle vise så gode takter er selvsagt utrolig kult. Brødrene Bjørnson, Ibsen og Lie har imponert meg så langt. Kombinasjonen Bjørnson og Skare i led førte til at jeg slo Nina og a-spannet hennes på det siste vognløpet i de gamle stridsvognsløypene på Sessvollmoen. Bjørnson er glad i fart og er sammen med de to brødrene sine og de to søstrene Gargi og Čammo, fem lederhundtalenter.

IMG_0689.jpg
Sporhundens Ibsen og Sporhundens Bjørnson (begge f. 2011)

Det er med andre ord utrolig gøy å kjøre disse jyplingene om dagen. Vi har fulgt treningsplanen godt, jeg ligger litt bak Nina, men jeg føler at vi har god kontroll i forhold til at vi skriver midten av oktober. Jeg prøver å bygge muskler på hundene og jeg merker stor forskjell på de to spannene på dette feltet. Det går litt mer i rykk og napp i motbakkene med spannet mitt. A-laget holder et mye jevnere tempo opp bakkene og på de turene jeg har kjørt dem i år så merker jeg at det er mye krefter i dem. Jeg er glad vi har solide ATV'er...

IMG_0684.jpg
Jeppedalens Dollie (pensjonert fra løp, f. 2003) og Jeppedalens Miekak (reserve til a-laget, f. 2005)

Nå går ikke alt bare på skinner når jeg trener, det er ikke alltid at lederhundene og jeg er enige om veivalget og jeg gjør jo noen feil også av og til. Den største feilen jeg har gjort denne høsten er at jeg har latt Sakko gå for mye helt bakerst i spannet. Han er en stor gutt og jeg har latt han få ta mye av støyten ved å gå ofte i wheel. Idiotisk og resultatet er vond rygg, kiropraktortimer hos Geir Wiik og treningsfri i minst 14 dager for den godeste Sakko.

At jeg har vært litt raus med fôrøsa i sommer og Sakko derfor fortsatt er litt korpulent hjelper sikkert ikke nevneverdig på ryggproblemet... 

IMG_0690.jpg
Canyon Huskies Sheriff (f. 2011) foran, Sporhundens Mirre (f. 2011) bak.

IMG_0687.jpg
Lian Huskys Nieida (f. 2010) foran, mens Sporhundens Lie (f. 2011) forsøker å klatre over henne.

IMG_0688.jpg
Domino (f. 2006) foran og Hauk (går på begge spannene våre, f. 2007) bak.

Kort oppsummert kan jeg si at unghundene har fått en del utfordringer så langt denne høsten som de har taklet overraskende bra. Alle åtte har fått prøve seg foran og det har gått over all forventning. Største gleden er å se at de tre brødrene Bjørnson, Ibsen og Lie alle ser ut til å bli gode trekkhunder. Nå er vinteren snart her, da skal treningsøktene bli lengre og nye utfordringer venter for spannet mitt. 

IMG_0693.jpg
Didriks spann i weekenden, før snøen kom.