Sporhundens Çammo (f. 2011)

Unghundspannet 2012-2013

03.08.2012

(Hadeland) Didrik har ansvaret for treningen av unghundene den kommende sesongen. Les hans egne forventninger foran den nye løpssesongen:

I år som i fjor har Nina og jeg delt hundene på to spann. Vi skal ha 28-29 hunder i trening denne høsten og planen er at vi skal stille med hvert vårt spann på Gausdal Maraton, Hallingen og Femundløpet 600 kilometer. Nina stiller som vanlig til start på Finnmarksløpet 1000 km, som er sesongens hovedmål for teamet. Dersom vi har økonomi, tid og friske hunder vil Nina også kjøre Pasvik Trail denne vinteren.

Nina vil selvsagt kjøre de presumptivt beste hundene, mens jeg vil konsentrere meg om unghundene. I år har vi åtte åringer når vi nå starter med grustreningen. I tillegg er vesle Nieida 2 år gammel, så av mine 14 er ni unge og uerfarne.

Nieida, ei lita lett tispe, gikk Hallingen 160 km i fjor og var ellers med på all treningen, men mangler altså mye løpserfaring. Det disse ni mangler av erfaring har derimot Jessie og Miekak i bøtter og spann. Begge to har gjennomført alle de lange løpene i Norge flere ganger og Jessie har i tillegg deltatt i Iditarod for Team Norway.  I tillegg er Dollie fortsatt med tiltross for at hun egentlig hadde pensjonert seg selv. Hun har kviknet såpass til at hun skal få bli med å trene opp unghundene, men om det blir løp på henne denne sesongen får tiden vise. Det er nok heller tvilsomt.

IMG_0388.JPG
Unghunder pluss noen erfarne inn fra trening sommer 2012. 

Våren og sommeren 2012 kjørte vi inn unghundene og jeg har allerede dannet meg et greit bilde av hvordan de går i spannet. Men, mye kan skje, det er nå vi starter og denne sesongen vil gi oss en god pekepinn på hva som bor i de ni. Av erfaring vet vi at mye kan hende også etter to–treårsalderen, så selv om en hund ikke er på Finnmarksløpsnivå som toåring så blir den ikke nødvendigvis solgt eller omplassert av den grunn. Noen trenger rett og slett mer tid, og siden vi er to som trener hundene har vi tid til å vente for å gi dem en sjanse. Nå som vi har startet høsttreningen har jeg ansvaret for følgende 14 hunder:

(for bilder se under "Hundene")

Jeppedalens Dollie, f. 2003, svært erfaren ledertispe som har gjennomført FL 500, FL1000, F300, F600, Pasvik Trail, GM, Hallingen m.m.

Backens Jessie, f. 2004, svært erfaren ledertispe som har gjennomført Iditarod, FL1000, F600, Pasvik Trail, GM, Hallingen m.m.

Jeppedalens Miekak, f. 2005, erfaren spannhund som har gjennomført FL1000, F600, Pasvik Trail, GM, Hallingen m.m.

Sporhundens Skare, f. 2009, ei lita tispe, leder som har deltatt i FL1000, F400, Pasvik Trail, GM, Hallingen.

Kynndalens Charly, f. 2009, ivrig spannhund, men dessverre kun aktuell for GM og Hallingen pga en utposing i svelget etter en mislykket steinspiseroperasjon som gjør at han kun kan spise flytende mat.

Lian Husky's Nieida, f. 2010, lita tispe med lederpotensiale som gikk Hallingen i 2012. 

Sporhundens Çammo, f. 2011, langbeint tispe med lederpotensiale, veldig fremoverrettet.

Sporhundens Gargi, f. 2011, tispe med lederpotensiale med mye språk og humør.

Sporhundens Mirre, f. 2011, lettbeint hannhund. Litt forsiktig type, men dersom han blir i nærheten av sin bestefar Miekak så blir han en god spannhund. Nakkelinebiter og steinspiser, dessverre, men vi håper han vokser det av seg.

Canyon Huskies' Sheriff, f. 2011, god pelset og kraftig hannhund som jeg håper vil gi ekstra power i spannet. 

Sporhundens Ibsen, f. 2011, langbeint hannhund som jeg håper vil bli en løper som kan gi fart i spannet. 

Sporhundens Bjørnson, f. 2011, veldig lik sin bror Ibsen, men kanskje en litt tøffere og røffere type. 

Sporhundens Lie, f. 2011, er ulik sine to brødre Bjørnson og Lie på mange måter. Mer forsiktig og kontaktsøkende og ser ut til å ha lederpotensiale. Spennende fyr. 

Umbro, f. 2011, er yngstemann i spannet og en litt forsiktig type. Han er den jeg føler trenger minst ett år til på baken før jeg med trygghet kan si noe om kapasiteten hans. Så langt er han for usikker til å gå i led, men han skal selvsagt få prøve seg foran han også.

Jeg ser ikke bort fra at jeg i perioder har noen hospitanter fra Nina sitt spann, men regner ikke med at noen av mine 14 avanserer til hennes spann før etter F600. Vi kommer nok til å trene mye likt, men samtidig så trenger både unghundene og jeg å trene spesielt på sjekkpunktrutiner, og ikke minst på det å gå ut på en ny etappe og deretter enda en ny.

IMG_9076.JPG
Didrik med Bjørnson sommer 2012.

Jeg gleder meg til å komme i gang og jeg har stor tro på at unghundene vil prestere bra denne sesongen. Jeg vil selvsagt kjøre på deres premisser, blant annet ved å legge inn godt med hvile på Femundløpet, men samtidig så skal det kjøres. Det er tross alt konkurranse og de trenger erfaringen skal de kunne bidra på Nina sitt spann i 2014. Men det er lenge til Femundløpet og det er tusenvis av kilometere med trening før vi kan stille til start på Røros 31. januar 2013.

Selv om det er en del armer og bein med unghunder, så er det samtidig gøy å se den progresjonen og utviklingen som det er i et unghundspann. Spesielt morsomt er det å få til nye ledere, og opplæring og lederhundtrening er noe vi prioriterer høyt. Nina har lært meg til å benytte nye ledere på stort sett hver tur, og det ser vi resultatene av. Alle våre voksne hunder kan gå i led, noe som er spesielt viktigt på et langt løp som Finnmarksløpet. Unghundtrening er moro og jeg ser frem til timesvis med trening på skauen. Både med Polarisen og på sleden når snøen kommer. Jeg har stor tro på at mine 14 skal gi meg mange oppturer denne sesongen.

IMG_1156.jpg
Gamlemor Dollie og jyplingen Ibsen våren 2012.